Sık Yaşanan Cinsel Sorunlar

Cinsellik tüm insanlarda doğumdan itibaren var olan bir dürtüdür. Doğal bir ihtiyaç olan cinsellik insan yaşamının bir parçasıdır.

Partnerler arasındaki iletişimi ve mutluluğu etkileyen faktörlerden biri de düzenli ve sağlıklı bir cinsel hayattır. Cinsel yaşama dair sorunlar, ilişkiyi sarsabileceği gibi eşlerde bazı psikolojik sorunlara yol açabilir.

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre her 3 bireyden 1 tanesi partneri ile cinsel problemler yaşıyor.

Araştırmalar cinsel sorunların nedenleri olduğunu belirlemiştir. Bu başlıkların başında çocukluktan itibaren maruz kalınan geleneksel dayatmalar aynı zamanda bireylerin yanlış yetiştirilme koşulları yatmaktadır. Kişilerde ise bozulmuş beden algısı ve düşük öz saygı, çekingenlik, özgüven eksikliği, eşler arasında çatışmalar, geçmişte yaşanan travmatik anılar, cinsel yönelim kaynaklı problemler ve fizyolojik sorunlar gibi pek çok faktör olabilir.
Fakat genel olarak cinsel problemlerle karşı karşıya olan bireylerde temel nedenin psikolojik etmenler olduğu söylenebilir.

Erkekler ve kadınlar olarak ayıracak olursak,

Erkeklerde,

Sertleşme problemleri ve Erken/geç boşalma problemleri görülebilir.

Erkeklerde penisin cinsel ilişki için yeterli seviyede sertleşememesi veya sertleşmenin geç oluşması ereksiyon bozukluğu olarak adlandırılır. Fizyolojik bir problem olabileceği gibi yoğun iş hayatı ve stres, önceki dönemde yaşanmış cinsel başarısızlıklar ve partnerini tatmin edememe korkusu gibi psikolojik sorunlar rol oynayabilir.

Erkeklerde partnerini tatmin edemeden önce boşalma, erken boşalma olarak adlandırılır. Nadir olarak görülen geç boşalma ise cinsel ilişkide erkeğin orgazma ulaşabilmesi için çok uzun bir süre geçmesi gerekmesi veya cinsel ilişki sırasında boşalma için mastürbasyona ihtiyaç duyma gibi durumlara verilen isimdir. Her iki durumun da nedenleri arasında fizyolojik ve psikolojik etmenler rol oynayabilir. Tedavide ürolog muayenesi ve tedavisinin yanı sıra psikolojik tedavi de yer almalıdır.

Kadınlarda,

Cinsel isteksizlik ve cinsel fobi, partnerler arasındaki ilişkiyi oldukça kötü yönde etkileyebilen bir durumdur.

Ağrılı cinsel birleşme, kadınlarda cinsel birleşme sırasında ağrı hissetme ağrılı cinsel birleşme olarak adlandırılır. Bu sorunu yaşayan kadın hastalar ise jinekoloji uzmanları tarafından detaylı şekilde muayene edilmelidir. Herhangi bir problemin olmaması durumunda yukarıda belirtilen cinsel isteksizlik ve fobi gibi diğer sorunlardan kaynaklı olarak da bu durumun yaşanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Sağlıklı bir cinsel hayat sağlıklı bir ilişkinin yapıtaşlarındandır, partnerler arasında cinsel problemler yaşanıyorsa partnerler bunu konuşmaktan çekinmemelidir.

İlk olarak fizyolojik muayene eğer fizyolojik bir problem yoksa da psikolojik muayene önemli olacaktır. Çiftler bu konuda bireysel terapiden ya da çift terapilerinden faydalanabilirler.

Paylaş:
Gaziantep Belediyesi
Gaziantep Valiliği
İstanbul Valiliği
Pendik Kaymakamlığı
Üsküdar Kaymakamlığı
Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı
Eyüp Kaymakamlığı