Düzenli cinsel ilişkinin bir standardı var mı? Haftada kaç kez olmalı, belirleyen etkenler nelerdir?

Cinsellik, biyolojik, psikolojik, sosyal boyutları olan bir kavramdır. Cinsellik, yaşamın doğal ve sağlıklı bir parçasıdır. Cinsellik, fiziksel, zihinsel ve duygusal olduğu kadar toplumsal ve sosyal öğeleri de kapsamaktadır. Unutulmamalıdır ki, karşılıklı sevgi ve saygıya dayanan bir ilişkide, cinsellik daha doyurucu olmaktadır.

Mutlu ve sağlıklı cinselliğin ilk koşulu, karşılıklı saygı ve eşler arası etkin iletişim ve paylaşımdır. Mutlu bir cinsel yaşam, karşılıklı güven, dürüstlük, açıklık, paylaşım ve saygı üzerine temellendirilmelidir. Cinsellik, ilk önce kendini tanımakla başlar. Bireyin, cinsel haz noktalarını fark etmesi ve bunu cinsel eşiyle paylaşmaktan kaçınmaması daha doyumlu bir cinsel ilişki yaşamasını sağlayacaktır. Kişiler birbirlerine karşı sorumlu davranmalı, herkesin bir mahremiyeti ve değeri olduğunu unutmamalıdırlar. Hiç kimse hoşlanmadığı bir cinsel davranışı yaşamak ya da sürdürmek zorunda değildir. Cinsel ilişkinin sıklığı ne olmalıdır sorusunun ilk ve en önemli yanıtı; uygun zamanda, uygun yerde ve uygun partner ile yapılması gerektiğidir. İlişkinin sıklığı kişinin ve çiftin kendi normallerine göre değerlendirilmelidir. Cinsel ilişki sıklığı tıbbi beklentilere göre değil çiftin mutluluğuna, uzlaşmasına ve memnuniyetine göre belirlenir.

Gebelikte cinsel yaşam çocuk bekleyen çiftlerin dile getirdiği diğer önemli bir konudur. Gebelikte cinsel hayat durdurulmaz. Riskli bir gebelik olmadığı sürece cinsellik ve cinsel birleşme bebeğe zarar vermez, haz alan anne kendisini daha iyi hissedeceği ve cinsellik çifti birbirine yakınlaştıran bir eylem olduğu için annenin daha huzurlu olmasını sağlayabileceği düşünülmektedir.

Doğum sonrası cinsel ilişki ve cinsel birleşmenin ne zaman olacağı toplumdan topluma değişmektedir. Ülkemizde birçok bölgede bu süre 40 gün olarak kabul edilmektedir. Bu süre aslında kadının kendini doğum olayından fizyolojik olarak toparlanması ve psikolojik olarak yeni rolüne, anneliğe uyum sağlaması açısından önemlidir. Tıbbi olarak kadının kanaması durduktan ve doğum sırasında oluşan dikişler iyileştikten sonra cinsel birleşmede bulunulmasında sakınca yoktur.

Özetle cinsel ilişkinin sıklığı çiftin “normal”ine göre belirlenen bir unsurdur. Karşılıklı sevgi ve saygıya dayanan bir ilişkide, cinselliğin daha doyurucu olacağını unutmamalısınız.

 

*Sağlıklı bir cinsel ilişkinin süresi ne kadar olmalı?* içeriğimizi incelemenizi öneriyoruz.

Paylaş:
Gaziantep Belediyesi
Gaziantep Valiliği
İstanbul Valiliği
Pendik Kaymakamlığı
Üsküdar Kaymakamlığı
Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı
Eyüp Kaymakamlığı